Tips ter voorbereiding op de newbornshoot

Tips voor de newbornshoot

Lees deze goed door, deze tips helpen mee aan een geslaagde shoot!

 

 • ​Zorg dat het lekker warm is in huis. Zo rond de 23 a 24 graden. De baby kan zichzelf vaak nog niet zo goed warm houden. Aangezien jullie kleintje tijdens de shoot grotendeels ontkleed zal zijn of lichte stoffen zal dragen is het fijn dat de omgeving lekker warm is. Ik neem ook een klein kacheltje mee mocht het nodig zijn.

 • Doe de baby vlak voor de shoot nog even lekker warm in bad. Pampertje losjes aan en wikkel hem/haar in een zachte warme doek (let er op dat er geen reliëf in de doek zit (zoals een wafeldoek) anders zien we die patroontjes op het huidje terug. Liefste geen kleertjes aan zodat wanneer hij/zij lekker ligt te slapen we de baby niet hoeven te ontdoen van kleertjes of rompertjes. Dit geldt ook voor strakke sokjes, deze laten vaak een afdruk achter in het huidje.

 • Voed de baby het liefste als ik bezig ben met het opbouwen van de set, zodat jullie kleintje daarna tevreden en met een vol buikje in slaap kan vallen.

 • Zet 1 of het liefste 2 kruiken klaar. Dit mogen eventueel ook goed afgesloten frisdrankflessen zijn gevuld met heet water. Hiermee kan ik doeken, wraps en pakjes voor de shoot lekker opwarmen.

 • Ik fotografeer uitsluitend met daglicht en heb een plek van minimaal 1,50 m x 1,50 m nabij een groot raam nodig om mijn 'studio' op te bouwen. Het kan zijn dat wanneer ik kom opbouwen ik een aantal meubels verschuif om bij het beste licht te komen. Ik zet naderhand ook alles weer netjes terug :)

 • Zorg voor rust in huis. Ik ben gek op newborn foto's met grote broer/zus!! Maar bewaar deze foto's vaak voor het 2e deel van de shoot. Wanneer er oudere broertjes en zusjes zijn gaat de voorkeur er naar uit om deze pas bij de shoot te betrekken wanneer we zover zijn voor deze foto's. Het is dus ontzettend fijn dat er iemand in de buurt is die broertje(s) en of zusje(s) kan bezighouden zodat ik mij eerst helemaal op de baby kan richten.

 • Houd het klein. Hoe gezellig het ook is om zus, oma, tante en vriendinnen erbij te hebben is mijn advies: houd het aantal mensen wat bij de shoot aanwezig is klein. Dus natuurlijk jullie als papa en mama, kraamzuster en eventueel iemand die de oudere kinderen bezighoudt.

 • Hebben jullie zelf attributen of accessoires die jullie willen terugzien op de foto? Bijv die zelf gehaakte schoentjes, een bijzonder knuffeltje, of wellicht een mooie schaal of mand oid leg of zet deze dan klaar.

 • Gezinsshoot of shoot met broertjes/zusjes? Denk dan van te voren er over na wat je zelf of de kinderen aan wilt trekken voor de shoot. Als advies wil ik meegeven om geen drukke printjes te dragen. Houd de kleuren licht en fris en passend bij elkaar, pasteltinten zijn bijna altijd een goed idee. Lijkt een open deur... maar wanneer je een wit topje draagt, draag er dan een witte bh onder ipv een zwarte. Welke sieraden heb je om, geen elastiekjes om je pols? Make-up... zorg dat je klaar bent voor de shoot zodat je ervan kunt genieten en zelf ook lekker ontspannen bent.

Tot slot

 • Veiligheid, rust en comfort van jullie baby staat op nummer 1 tijdens een newbornshoot. Het kan zijn dat ik af en toe om assistentie vraag van een van de ouders of kraamhulp. Om bijvoorbeeld in de buurt te zitten, hoofdje te ondersteunen bij een bepaalde pose etc.

 • Jullie baby bepaald het ritme van de shoot, want een tevreden blije baby geven mooie newborn foto's. De shoot duurt gemiddeld tussen de 2,5 en 3 uur waarbij er tijd kan worden genomen om te knuffelen, voeden en verschonen.

 • Houd er rekening mee dat er factoren meespelen voor een geslaagde newbornshoot. Waaronder: het beschikbare licht in jullie huis, de ruimte, de rust, een ontspannen baby, ontspannen ouders, deze tips in acht genomen etc. Ondanks dat allemaal in acht genomen kán het voorkomen dat de baby tijdens de shoot onrustig is, krampjes heeft of niet ontspannen is en veel huilt. Wat doen we dan? In principe neem ik ruim de tijd (tussen de 2 en 3 uur voor een newbornshoot) zodat de baby getroost en gesust kan worden door mama/papa. Ook is er tijd om te voeden, verschonen en de baby te laten ontspannen. Mocht dat allemaal niet baten dan nemen we gezamenlijk de beslissing om te kiezen om de shoot te verplaatsen naar een andere datum óf te kiezen voor een andere shoot wanneer het kindje bijvoorbeeld ietsje ouder is. Zoals in het 1e punt benoemd is staat het comfort van jullie kindje op nummer 1. Als ervaren moeder én newborn fotograaf mogen jullie er dan ook op rekenen dat ik alles doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt om er een geslaagde shoot van te maken maar daarin ook de grenzen van jullie kindje bewaak.

 • De foto's uit mijn portfolio geven een goede indruk van mijn werk. Houd er wel rekening mee dat het soms niet mogelijk is om allerlei poses, achtergronden en outfits tijdens 1 shoot te kunnen bewerkstelligen. Ik streef ernaar om tijdens een shoot in ieder geval 3 verschillende sets te maken. Let op: dit is geen garantie en kunnen ook geen rechten aan ontleent worden. Een newborn laat zich niet regisseren :) Je kunt dus beter een paar prachtige foto's hebben van een relaxte baby in 1 of 2 settingen dan krampachtige poses van een gestreste baby in setting 3 en 4. Als de tijd én de baby het toelaten is het mogelijk dat we meerdere sets kunnen doen.

 • Foto's van achter de schermen vind ik hartstikke leuk, is ook leuk voor later. Het is alleen niet de bedoeling dat er foto's gemaakt worden vanuit de positie van de fotograaf zoals de setting is bedoeld om te fotograferen. Daar hebben jullie mij immers voor ingehuurd.

 • De laatste en zeker niet de minste: geniet! Een newbornshoot is ook een beleving! Dat nieuwe geweldige kleine mensje, helemaal van jullie!! We maken mooie herinneringen voor later!

Mochten jullie naar aanleiding van deze tips nog vragen hebben mail me dan gerust op wat-ben-je-mooi@live.nl